Logo Kogutex d.o.o.


KOGUTEX d.o.o.
Konjščina
HR - 49282
Dragutina Božića 3
+385 49 465 230



Menu gif
Letak Kogutex d.o.o.

Hrvatski pekar, Varaždin 2019

Poduzeće "KOGUTEX" d.o.o. ove godine, 5.4., sudjeluje na kongresu Hrvatski pekar Varaždin 2019. Po programu od 11:20 do 13 sati Matea McConnell Kučević, gastronom i slastičarka pokazat će fuziju talijanske gastronomije i Hrvatskog zagorja radeći lazanje sa našim mlincima. Poznati zagorski mlinci dobili su oznaku zemljopisnog podrijetla. To je izuzetna vijest ne samo za Krapinskozagorsku županiju nego i za cijelo hrvatsko pekarstvo. Udruga Tradicija Zagorja u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom, Zagorskom razvojnom agencijom, Hrvatskom gospodarskom komorom ŽK Krapina pokrenula je postupak zaštite zagorskih mlinaca oznakom zemljopisnog podrijetla zbog stvaranja identiteta i prepoznatljivosti, davanja dodatne vrijednosti proizvodu te promocije Hrvatskog zagorja i ovog zagorskog proizvoda u Europi. Prednosti ove zaštite su jamstvo kvalitete za potrošača odnosno kupca mlinaca, jamstvo podrijetla jer zemljopisna oznaka označava da se proizvod proizvodi na određenom području, a u slučaju zagorskih mlinaca to su Krapinskozagorska županija, Varaždinska županija, rubni dijelovi Zagrebačke županije. Lazanje su jedno od poznatijih i većini omiljenih jela za koje mnogi ne znaju odakle zapravo dolazi. Iako mnogi vjeruju da odgovor na pitanje kako se rade lazanje najbolje znaju Talijani, prevarili biste se. Ovo mesno jelo zapravo dolazi iz Grčke, dok naravno inačica istog postoji i u Italiji. Kod Grka možemo pronaći podrijetlo riječi ‘lasanon’, što je bila posuda u kojoj se peku lazanje, a ‘laganon’ je tjestenina koja se za njih koristi. Svoju verziju lazanja Grci nazivaju pastitsio. Izvorni